عوارض معنوی پرخوری
کثرت طعام و پرخوری، دل را می میراند، نشاط را از انسان می گیرد و فهم و بینش و درایت را از انسان سلب میکند و این انسان اهل حکمت و بینش و توجه نمی شود.
سخنرانی صوتی
#علامه_حسنزاده
کثرت طعام و پرخوری، دل را می میراند، نشاط را از انسان می گیرد و فهم و بینش و درایت را از انسان سلب میکند و این انسان اهل حکمت و بینش و توجه نمی شود.
سخنرانی صوتی
#علامه_حسنزاده
از احادیثی که حاج آقا مجتهدی تهرانی بسیار تکرار میکردند : “الکمال کلُّ الکمال التفقه فی الدین و الصبر علی النائبة و تقدیرالمعیشة”
کاملترین کمال فهم عمیق دین و شکیبایی بر سختیها و تنگ گرفتن زندگی است .
نکات : 1ـ تفقه اعم از اعتقادات و اخلاق است و به فهم کامل همه دین اشاره دارد
2ـ بیان صبر بعد از تفقه گویی بیانگر این مطلب است که کسی که در راه فهم دین قدم میگذارد همیشه با سختیهای زندگی درگیر است
3ـ تقدیر در معنای “به اندازه رفتار کردن و زیاده روی نکردن” هم هست اما بزرگان عرفان معتقدند در اینجا معنای “تنگی” منظور است .
هر کدام از این سه مورد به هم بریزد کمال محقق نمیشود و انسان به هم میریزد ؛ چراکه هرکدام رشد دهنده بُعدی از شخصیت آدمی است .
بزرگان به لحاظ تقدیر معیشت تأکید داشتند و مراقب بودند توسعه بی جهتی در زندگیشان حاصل نشود . و از رموز موفقیت آنها بوده .
نقل شده پدر علامه محمد تقی مجلسی زود از دنیا رفت و مادر فرزندش را برای تلمذ نزد استاد میگذارد . آنها پول اندکی داشتند و هزینه معاش و تحصیل برایشان سنگین بود .استاد که متوجه مسأله میشود ، به مناسبتی خواست به شاگردش مبلغی هدیه بدهد تا به مادر برساند . محمدتقی از مادرش اجازه خواست اما مادر قبول نکرد وگفت پدرت 14 غاز برایمان باقی گذاشت . پس حتما باید بتوانیم با همان 14 غاز ، زندگیمان را تدبیر کنیم . آن بانو توسعه بی جهت را موجب آسیب میدانست.
ارتباط با مومنین
?استاد عابدینی : امام صادق (علیه السلام) می فرماید :
«الْمُؤْمِنُ الْمُحْتَاجُ رَسُولُ اللَّهِ تَعَالَى إِلَى الْغَنِيِّ الْقَوِي »
مومن محتاجی که سراغ دارای قوی می رود ، پیک ویژه خداست !
خب اگر به ما بگویند که مقام معظم رهبری یک پیک ویژه برای تو فرستاده ، چگونه رفتار می کنیم ؟
حالا این پیک ویژه خداست !
در ادامه روایت می فرماید که اگر حاجت او را برآورده نکنی خداوند گناهان آن مومن محتاج را می بخشد و در عوض شیاطینی را بر آن دارای قوی مسلط می کند تا او را بگزند و وسوسه کنند .
بعد همین انسان دارا که حاجت آن محتاج را اجابت نکرد ، بعد از مدتی می بیند اسیر یک گناه شده ، اما نمی فهمد علت چیست … چون ما چشم علت بین نداریم !
کانال تذکره الاولیاء @tezkar
به نظر بنده دارایی فقط مادی نیست. کسی که علم دارد و به سائل ندهد یا کسی که همسر دارد و به فکر محرومان از ازدواج نباشد و برای به تزویج درآوردنشان تلاشی نکند. چه با همسر خود چه با جوان مجرد دیگر
در هر زمینه که خدا به بنده توانایی داد برای رفع نیاز دیگرانی که از آن محروم اند باید بکوشد و منتظر نماند تا محروم خودش از او سوال کند. گاهی یک نفر سائل است گاهی سائل نیست اما محروم است. خدای متعال در قرآن کریم در وصف مومنین فرموده: والذین فی أموالهم حقٌّ معلومٌ للسائل والمحرومِ [معارج/24و25]
به تعبیر آیه این حق آن انسان است که فعلا در دارایی ما موجود است و باید به او بپردازیم. حقی است که خدا برای او در نظر گرفته نه برای ما. ما فقط حمل کننده آنیم نه صاحبش
از خدا بخواهیم که گذشتن از نفس را روزیمان کند
گفت و گوی امام سجاد علیه السلام با پیرمرد شامی
در شام پیرمردی به زنان و خانواده حسین علیه السلام نزدیک شد و گفت: الحمد لله که خدایتان کشت و هلاک ساخت و شهرها را از دست مردانتان ایمن گردانید و امیر مومنان را بر شما چیره کرد.
علی بن الحسین علیه السلام از مرد پرسید: ” یا شیخ هل قرأتَ القرآن؟ ” ای مرد آیا قرآن خوانده ای؟
مرد گفت: آری
فرمود: ” آیا این آیه را خوانده ای « قل لا أسئلکم علیه أجرا إلا المودّة فی القربی »؟ “
پیرمرد گفت: خوانده ام.
امام فرمود: ” آن قربی ما هستیم . و آیا آیه « وآتِ ذاالقربی حقه » را خوانده ای؟”
گفت: خواندم.
امام فرمود: ” مقصود از این قربی نیز ما هستیم . و آیا این آیه را خوانده ای « واعلموا أنما غنمتم مِن شیءٍ فإنّ لله خمُسَه و للرسول و لذی القربی ؟ “
گفت: آری.
فرمود: “این قربی هم ما میباشیم. آیا این آیه را خوانده ای « إنما یرید الله لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهرکم تطهیرا » ؟ “
گفت: خوانده ام.
علی بن الحسین علیه السلام فرمود: ” نحن أهل البیت الذی خصَّنا الله بآیة الطهارة یا شیخ ! ” ای مرد! آن اهل بیتی که خداوند آنان را مشمول آیه طهارت قرار داده است کسی جز ما نیست.
پیرمرد پشیمان از سخنی که گفته بود لب فرو بست و ساکت شد. اندکی بعد ناباورانه سؤال کرد: شما را به خدا سوگند راست میگویید و مواقعا مصداق این آیات شما هستید؟
علی بن الحسین علیه السلام فرمود: ” تاللهِ إنا لنحن هم مِن غیر شکٍّ . وحقِّ جدِّنا رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم إنّا لَنحن هم .” به خدا سوگند بدون تردید آنان ماییم. به حقیقت جدمان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم سوگند آنان ما هستیم.
پیرمرد گریه را سر داد و دستارش را به کنجی پرتاب کرد و آنگاه سر بر آسمان برداشت و گفت: خدایا من از دشمنان آل محمد بیزارم چه جن باشد و چه انس. آنگاه پرسید: راه توبه برایم باز است؟
علی بن الحسین علیه السلام فرمود: ” نعم إن تُبتَ تاب الله علیک و أنت معنا “. آری اگر توبه کنی خدا میپذیرد و تو در آن هنگام از همراهان ما خواهی بود.
مرد گفت: توبه کردم.
لهوف سیدبن طاووس، ص220
تن آدمی شریفست به جان آدمیت
نه همین لباس زیباست نشان آدمیت
اگرین درنده خویی ز طبیعتت بمیرد
همه عمر زنده باشی به روان آدمیت
طیران مرغ دیدی تو زِ بند و دام شهوت؟
به در آی تا ببینی طیران آدمیت